Podologie

Podologie is een therapie die zich richt op het voorkomen en behandelen van voetklachten en stoornissen in de voet. De therapie bestaat uit het aan de voet toepassen van corrigerende, ondersteunende of beschermende technieken, zoals bijvoorbeeld inlegzolen. Wij bieden podologie in onze praktijken in Stadskanaal, Vlagtwedde en Nieuw-Buinen.

Bij de neurologische methode wordt uitgegaan van de regulerende invloed van het zenuwstelsel op stand, houding en spierbelasting. Ook klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat (bijvoorbeeld rugklachten) die door voet- of standsafwijkingen worden veroorzaakt, kunnen d.m.v. het toepassen van podologie worden voorkomen c.q. behandeld.

Effecten van podologie

Binnen de podologie worden twee behandelmethoden toegepast, namelijk de biomechanische en de neurologische. De biomechanische methode houdt zich bezig met het bestuderen van de puur mechanische werking van het menselijk skelet in samenspel met de spieren en pezen. Het teweegbrengen van standsveranderingen (houding) kan bestaande statische en dynamische overbelastingen opheffen. Correcties op deze basis zijn direct waarneembaar.

Hierbij neemt het begrip spiertonus een centrale plaats in. Deze spiertonus komt voor een belangrijk deel tot stand via reflexen en wordt aangestuurd in de spieren en de pezen. De spierspoeltjes doen dienst als lengte-detectoren welke reageren op druk en rek. Zij zijn o.a. van belang voor het in stand houden van de lichaamshouding en voor de bescherming van de spier bij overrekking. Wanneer de spier licht wordt aangedrukt of gerekt, zal dit via een reflex leiden tot een spanningsverhoging in de spier. Rek en druk op de pees leiden tot spanningsverlaging in de spier. Via verandering van de spiertonus kun je dus invloed uitoefenen op stand, lichaamshouding en spierbelasting.