Echografie

Echografie door de fysiotherapeut?

Tot enkele jaren geleden werd echografie alleen gebruikt voor in het beeld brengen van ongeboren leven in de buik van de moeder, maar sinds ongeveer 10 jaar maken ook fysiotherapeuten gebruik van echografie. Echografie is het in beeld brengen van structuren door middel van de weerkaatsing van geluidsgolven en is erg geschikt voor het aantonen van vocht, ontstekingen en spierscheuren.

Door echo-onderzoek kan de fysiotherapeut dus een veel beter beeld krijgen van de aard en de ernst van een blessure of een klacht. Hierdoor kan er ook een beter en adequater behandelplan worden opgesteld.

Wat kan er in beeld gebracht worden?

In spieren en pezen kan er schade gezien worden zoals scheuren, littekens of kalkneerslag. Ook slijmbeursontstekingen aan bijvoorbeeld de schouder, knie of heup kunnen aangetoond worden. De botten kunnen in beeld gebracht worden met de gewrichtsbanden en een eventuele aanwezige meniscus. Hierdoor kan er een botbreuk vastgesteld worden, of losse botfragmentjes.

In het geval van schouderklachten is een echo de beste manier om de oorzaak van de schouderpijn goed in beeld te brengen.

Maakt de fysiotherapeut alleen maar een echo?

Nee, een echo is altijd onderdeel van het gehele lichamelijke onderzoek en wordt voorafgegaan door een vraaggesprek. Een echo is niet altijd nodig, de fysiotherapeut maakt een afgewogen beslissing of er wel of geen echo wordt gemaakt.

Wat zijn de kosten?

Wij declareren één zitting fysiotherapie bij uw zorgverzekeraar en rekenen géén extra bijdrage.

Heeft u nog vragen?

Bel dan naar de praktijk op nummer 0599-612715.