Haptonomie

Haptonomie is een manier van leven waarbij je luistert naar je gevoel. Werken op haptonomische basis wil zeggen dat we al onze zintuigen ten volle leren gebruiken bij het ervaren en het waarderen van al onze relaties, zowel met onszelf als met onze omgeving.Therapie op haptonomische basis is mogelijk in onze fysiotherapiepraktijken in Stadskanaal, Nieuw-Buinen en Vlagtwedde.

Haptonomie is de wetenschap die het gevoel en het gevoelsleven van de mens bestudeert. Hapto komt van het Griekse woord haptos en vertalen we met tasten of voelen.

Waarom haptonomie?

Haptonomie is geen beroep op zichzelf maar een manier van omgaan met onszelf en alles wat ons omringt. Zo kun je in de gezondheidszorg je beroep uitoefenen op een haptonomische basis en kan een patiƫnt dus bewust kiezen voor een fysio- of manueel therapeut die op haptonomische basis zijn werk doet.

In onze maatschappij zijn we er gaande weg aan gewend geraakt dat gevoelens, zoals verdriet, angst, onzekerheid en pijn liever niet getoond mogen worden. We stoppen die gevoelens weg, we moeten flink zijn, ons aanpassen en schrap zetten.

Het gevolg daarvan is dat we het afgeleerd zijn onze grenzen te voelen en daardoor overbelast raken, snel het evenwicht verliezen of allerlei lichamelijke spanningsklachten ontwikkelen.

Dit kan zich op verschillende manieren uiten zoals lichamelijke of geestelijke overbelasting, problemen in relaties met anderen, het onvermogen om pijn te hanteren of om met ziekte om te gaan en het niet luisteren naar je eigen grenzen.

In onze vaak rationele maatschappij komt ons gevoelsleven vaak nauwelijks tot ontwikkeling of gaat verloren in de hectiek van ons bestaan. Haptonomie leert je om dit gevoelsleven verder te ontwikkelen, het leert je om te durven voelen, je eigen grenzen te respecteren, om te gaan met pijn, meer jezelf te zijn en te blijven, de keuze te maken voor wat goed of niet goed voor je voelt en je te openen naar je medemens.