Oedeemfysiotherapie

Bij oedeemfysiotherapiehoudt onze fysiotherapeut zich bezig met de behandeling van patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van vocht in het lichaam.U kunt voor deze therapie terecht in onze fysiotherapiepraktijken in Stadskanaal, Nieuw-Buinen en Vlagtwedde.

Oedeem komt onder meer voor bij mensen met (borst)kanker, mensen die een borstoperatie hebben ondergaan of mensen met littekens of lymfoedeem als gevolg van bestraling, chemotherapie, een operatieve ingreep of een ongeval.

Effect van oedeemtherapie

De oedeem fysiotherapeut probeert de afvoer van vocht onder meer te stimuleren met oefentherapie, waarbij de spieren worden aangespannen om het vocht af te voeren via de lymfe- en bloedbanen in het lichaam. Hij maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage, een specifieke massagetechniek om vocht te verplaatsen naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de oedeem fysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan.

Er wordt vaak samengewerkt met andere disciplines, zoals oncologen en chirurgen, zowel in ziekenhuizen als particuliere praktijken. Vaak zijn zij ook degenen die de patiënt doorverwijzen, al zal de oedeem fysiotherapeut, net als andere disciplines in de fysiotherapie, in de toekomst rechtstreeks toegankelijk worden.