Hardloopanalyse

Onderzoek wijst uit dat hardlopers jaarlijks 610.000 blessures oplopen, hiermee is hardlopen een zéér blessuregevoelige sport! Oorzaken van blessures kunnen zijn: verkeerd schoeisel, slechte ondergrond, geen goede warming-up, een te snelle trainingsopbouw of een verkeerde manier van hardlopen. Aan een verkeerde techniek wordt vaak niet direct gedacht, maar is een hele belangrijke oorzaak voor het ontstaan van langdurige blessures die slecht overgaan door het veranderen van bv schoeisel of fysiotherapie. Voorbeelden van een verkeerde looptechniek zijn een foutieve voetplaatsing, knieën die te veel naar binnen vallen, instabiliteit in de heup of te veel voorover of teveel rechtop lopen. Deze voorbeelden zijn slechts enkele van de vele afwijkingen die kunnen leiden tot blessures.

FTC Noord biedt u de mogelijkheid om middels video-analyse uw hardlooppatroon te onderzoeken zodat blessures die samenhangen met het hardlopen effectief kunnen worden behandeld.

Voor wie is de hardloopanalyse?

  • Voor hardlopers met een blessure. Dit geldt met name voor blessures die steeds terugkomen of niet overgaan, maar ook voor acute blessures
  • Voor iedere sporter die voor zijn sport moet hardlopen.
  • Voor beginnende hardlopers die blessures willen voorkomen

Wat kunt u verwachten van de analyse?

Indien u een blessure heeft, wordt er eerst gestart met een vraaggesprek en zal er onderzoek worden gedaan naar de locatie en de mogelijke aard van het letsel.

Aansluitend gaat u hardlopen op de loopband.

Tijdens het hardlopen wordt er een opname gemaakt van uw hardlooppatroon, dit gebeurd zowel van de zijkant als de achterkant. Er wordt niet alleen gekeken naar de voeten of de benen, maar uw hele lichaam wordt in beeld gebracht omdat ook de rug, armzwaai en hoofdpositie mee kunnen spelen in de blessure.

Daarna worden de opnames frame voor frame samen met u bekeken op de computer in specifieke software. Hierbij wordt o.a. gekeken naar uw kniepositie, landingspunt, romphouding, armzwaai, afzettiming enz enz.

Na afloop van de analyse krijgt u van de therapeut direct tips, adviezen en eventueel oefeningen die u kunt toepassen tijdens het hardlopen. De duur van het consult is 45-60 minuten.

Wie neemt de analyse af?

De analyse wordt afgenomen door Gerben Huiting. Hij is speciaal opgeleid om deze analyses te kunnen uitvoeren en als PRT is hij erg bekwaam in het opzetten van een sportspecifiek gericht revalidatietraject.

Wat kost het?

De kosten van de worden vergoed vanuit het fysiotherapiedeel uit de aanvullende verzekering. Er worden zowel een intake als een behandeling gedeclareerd bij de verzekeraar. Bent u niet aanvullend verzekerd dan worden de kosten bij u in rekening gebracht.

Voor meer informatie of het inplannen van een afspraak kunt u contact opnemen met de praktijk: 0599-612715, of mailen naar ghuiting@ftcnoord.nl